Uitdagingen accountancybranche: de weg naar verandering (blog 1/4)

robot en mens geven elkaar een hand

De accountancybranche verandert razendsnel. Helaas kunnen niet alle kantoren dit tempo bijhouden. Wat kan je doen als jouw kantoor (nog) niet alles uit nieuwe technologie haalt? Kortom, hoe maak je jouw accountantskantoor klaar voor ‘future-proof accounting’? In dit eerste deel van de blogserie over future-proof accounting gaan we in op het ontstaan van de verandering binnen de accountancybranche. Lees hieronder verder over de uitdagingen in de accountancybranche.

De weg naar verandering

Accountantskantoren worden volop geraakt door veranderende technologieën. Zo levert cloud software het voordeel op dat accountants sneller basistaken kunnen uitvoeren. Een nadeel hiervan is dat dit voor accountantskantoren die nog op de ouderwetse manier per gewerkt uur factureren een daling in omzet betekent.

De actuele verandering biedt dus kansen en risico’s. Accountantskantoren die niet snel genoeg op veranderende technologie inspelen zullen te maken krijgen met afnemende omzet vanuit traditionele dienstverlening. Kantoren die zich weten aan te passen zullen in staat zijn om:

  1. efficiënter te werken
  2. meer klanten te bedienen
  3. meer te factureren voor hoogwaardige diensten

Dit zal voor de succesvolste accountantskantoren leiden tot een hogere omzet. Nu is het eenvoudig om hier te stellen dat een kantoor moet veranderen. De oplettende lezer zal beseffen dat de werkelijke uitdaging in de uitvoering van deze veranderingen zit.

In deze blogserie kijken we naar het transitieproces van een traditioneel accountantskantoor naar een modern accountantskantoor. Dit zal je helpen om vast te stellen waar je kantoor zich op dit moment bevindt en waar het volgens jou zou moeten zijn.

Uitdagingen accountancybranche: van verleden naar heden

Nog niet zo lang geleden hadden accountancy diensten een vaste en eenvoudige structuur:

  • De primaire functie betrof het verwerken van mutaties in de administratie en er werden periodiek rapportages opgeleverd.
  • Cliënten veronderstelden dat dit alles was wat de accountant kon of wilde doen.
  • Accountants waren in de ogen van hun cliënten cijferaars.
  • Diensten waren gebaseerd op uurtarieven.

Tegenwoordig bewegen accountants steeds meer naar de cloud. Daarbij worden eenvoudige taken zoals salarissen en het afletteren van bankmutaties steeds verder geautomatiseerd.

De markt beweegt hierbij naar een model waarbij advisering centraal staat. Dit is goed nieuws voor accountantskantoren die zich snel kunnen aanpassen, want voor betere beslissingen door actuele cijfers betalen cliënten graag extra.

Raak nu niet in paniek als jouw accountantskantoor nog niet volledig is aangepast aan realtime rapportages en advisering. Waarschijnlijk zit je al in één van de 3 transitiefases – en met een beetje extra inspanning kun je het transitieproces volledig doorlopen.

In het tweede deel van deze blogserie gaan we in op de verschillende fases waarin een accountantskantoor zicht bevindt en welke stappen je als accountantskantoor kunt nemen om ‘future-proof’ te worden.

Dit artikel delen:

Nieuwste artikelen

Bekijk alle artikelen