5 praktische stappen om een modern accountantskantoor te worden (blog 4/4)

robot geeft mens een hand

De accountancybranche verandert razendsnel. Helaas kunnen niet alle kantoren dit tempo bijhouden. Wat kan je doen als jouw kantoor (nog) niet alles uit nieuwe technologie haalt? Kortom, hoe maak je jouw accountantskantoor klaar voor ‘future-proof accounting’? In dit vierde en laatste deel van de blogserie over future-proof accounting geven we een aantal praktische tips om een modern accountantskantoor te worden en de transitie naar future-proof accounting te maken.

In deze blogserie hebben we de fases behandeld over hoe je een innovatief accountantskantoor kunt worden. Hoe je deze doelen kunt bereiken is iets wat je zelf zult moeten ontdekken.

Modern Accountantskantoor: 5 stappen

  1. Doe onderzoek

Bekijk de status van de accountancy. Lees websites en publicaties vanuit vaktechnische groepen zoals NBA, NOAB, NOVAK, SRA etc. Laat je niet alleen in Nederland inspireren, maar kijk ook naar trends internationaal. Bezoek conferenties, bekijk webcasts en leer alles over innovatieve accountancy.

  1. Betrek medewerkers en cliënten

Verandering is eenvoudiger te realiseren als je medewerkers én cliënten hebt die volledig achter je staan. Begin met cliënten die volledig openstaan voor technologische verandering (IT-minded) en vraag ze of ze hun ervaringen over je huidige diensten en technologie met je willen delen. Vraag ze ook wat ze graag extra van je zouden willen ontvangen. Begin een innovatieteam, selecteer hiertoe medewerkers vanuit verschillende afdelingen, zorg ervoor dat er een duidelijke leider is van dit team. Identificeer ineffectieve werkstromen en processen, ook dit kun je bespreken met cliënten. Laat je adviseren door experts over de verschillende oplossingen.

  1. Modern Accountantkantoor: Selecteer cliënten die klaar zijn voor de verandering

Begin met cliënten die de nieuwe technologie al begrijpen. In het algemeen zijn dit jongere bedrijven met minder dan 10 medewerkers. Kies bedrijven uit de zakelijke dienstverlening, mediabureaus en online bedrijven. Ga in eerste instantie bedrijven uit de weg met lastige voorraadprocessen, hoge transactievolumes en veel software koppelingen.

  1. Stop met onrendabele cliënten

Als cliënten weigeren om mee te gaan in jouw ambitie van een modern gestroomlijnd proces dan ben je mogelijk genoodzaakt lastige beslissingen te nemen. Deze cliënten kunnen je meer tijd kosten en zijn daardoor minder winstgevend. Probeer dit soort cliënten te overtuigen van de noodzaak om op een nieuwe manier samen te werken en te ondernemen. Soms kan een korte uitleg wonderen doen. Lukt dit niet? Overweeg dan met dit soort cliënten te stoppen.

  1. Modern Accountantskantoor: Acquireer innovatieve nieuwe cliënten

Als je een innovatief accountantskantoor bent dan passen daar innovatieve cliënten bij. Zakendoen wordt eenvoudiger als je op dezelfde golflengte zit met je cliënten. Je kunt dit soort cliënten vinden door met je kantoor de juiste snaar te raken en aanwezig te zijn via verschillende marketing kanalen. Denk daarbij aan websites, LinkedIn en overige social media. Vergeet daarbij vooral niet de mond-op-mond reclame via bestaande cliënten. De eenvoudigste manier om een doorverwijzing te krijgen is ernaar te vragen bij een cliënt. Dit werkt natuurlijk ook prima met leveranciers en business partners.

Verandering is niet eenvoudig, maar voor accountantskantoren is deze onvermijdelijk. De markt verandert zo snel dat je moet aanpassen om te overleven.Zodra je de transitie naar future-proof accounting hebt gemaakt en daadwerkelijk een innovatief accountantskantoor bent dan kun je:

  • Meer cliënten aantrekken
  • Interessanter (advies)werk verrichten
  • Efficiënter worden
  • Een hogere prijs vragen
  • Meer winstgevend worden

Dus begin vandaag. Hoe sneller je start met future-proof accounting, des te groter de voordelen!

Lees verder over TriFact365 accountancysoftware.

Dit artikel delen:

Nieuwste artikelen

Bekijk alle artikelen