In gesprek met de Product Owner

Kristian van Dijk

Kristian van Dijk werkt nu bijna 2,5 jaar bij TriFact365. Veel klanten zullen hem waarschijnlijk al eens gesproken hebben wanneer ze vragen hadden over de werking van TriFact365. Sinds een paar maanden is Kristian intern verhuisd naar de afdeling Development om daar samen met de ontwikkelaars nieuwe functionaliteiten te bedenken en te ontwikkelen. Hoog tijd dus om onze nieuwe Product Owner eens aan de tand te voelen.

Hoe ben je bij TriFact365 terechtgekomen?
Ik ben sinds november 2016 werkzaam bij TriFact365. Ik was op dat moment bezig met mijn master Digital Business in Amsterdam en was op zoek naar een bijbaan om relevante werkervaring op te doen. Doordat TriFact365 letterlijk een ‘digital business’ was leek mij dit de perfecte weerspiegeling van mijn studie. En dat bleek uiteindelijk ook wel het geval te zijn.

Wat heb je in de afgelopen 2,5 jaar allemaal bij TriFact365 gedaan?
Ik begon op de Sales afdeling waarbij ik nieuwe klanten probeerde te acquireren, met de nadruk op probeerde. Ik merkte al snel dat dit niet helemaal mijn ding was en gelukkig kon ik al snel meer werkzaamheden op andere gebieden uitvoeren. Zo ben ik me bezig gaan houden met verschillende marketingactiviteiten en het ondersteunen van gebruikers tijdens de proefversie. Dit paste al veel beter bij me en ben al snel daarna veel supportactiviteiten gaan uitvoeren. Doordat ik veel contact had met klanten die ergens niet uitkwamen of ontwikkelwensen hadden, ben ik veel gaan nadenken over verbeteringen voor TriFact365. Uiteindelijk kreeg ik de kans om hier mijn fulltime baan van te maken en zodoende ben ik nu sinds een paar maanden Product Owner van TriFact365.

Wat zijn precies de taken van een Product Owner?
Als Product Owner ben ik verantwoordelijk voor de ontwikkeling van nieuwe functionaliteiten en verbeteringen binnen TriFact365. De verschillende klantwensen die bij mijn collega’s van de supportafdeling binnenkomen, komen vervolgens bij mij terecht. Periodiek beoordelen we dan alle ontwikkelwensen en bepalen we welke functies we gaan ontwikkelen. Dit doe ik samen met de belangrijkste stakeholders binnen het bedrijf. Vervolgens werk ik deze nieuwe functionaliteiten uit, bespreek ik dit met het ontwikkelteam en plannen we dit in. Daarnaast houd ik natuurlijk de werking van de portal in de gaten. Als er problemen optreden door bijvoorbeeld bugs, dan zorg ik dat we samen met de ontwikkelaars zo snel mogelijk deze problemen weer verhelpen.

Wat vind je het leukste aan je werk?
Tijdens mijn studie werd altijd gesproken over het spanningsveld tussen de business en IT en dat er een schakel nodig is tussen deze twee ‘disicplines’, om het zo maar even te noemen. Als Product Owner ben ik die schakel nu. Ik zorg dat de juiste ontwikkelwensen gerealiseerd worden en probeer zoveel mogelijk klanten blij te maken, want daar gaat het natuurlijk uiteindelijk om. Maar men moet niet vergeten dat naast alle nieuwe ontwikelingen, het ook erg belangrijk is om de snelheid en stabiliteit van de portal te garanderen. In de tijd waar we in leven moet alles sneller en beter, maar om dat te kunnen doen moeten er ook aan de ‘niet zichtbare kant’ van de software verbeteringen worden doorgevoerd. Klanten verwachten dat de portal 24/7 beschikbaar is en super snel is. En terecht. Om dit te kunnen garanderen moeten we dus een balans vinden tussen het ontwikkelen van nieuwe functionaliteiten en zogeheten systeembeheer. Het vinden van deze balans is een uitdaging, maar wel één van de leukste dingen. Het allerleukste vind ik natuurlijk alle positieve reacties die je krijgt nadat we nieuwe functionaliteiten hebben ontwikkeld. Dat geeft wel een kick.

Over het ontwikkelen van nieuwe functies gesproken, kun je ons al vertellen wat er in 2019 gaat komen?
Ik kan in ieder geval vertellen dat we hele gave dingen gaan doen in 2019. Zoals veel klanten weten zijn we al geruime tijd bezig met het ontwikkelen van automatische regelherkenning. Langer dan we eigenlijk gewild hadden, maar we willen ook echt iets goeds neerzetten. We hopen dit alsnog snel beschikbaar te kunnen maken. Daarnaast is natuurlijk het ultieme doel om facturen volledig geautomatiseerd te verwerken in de boekhouding. We moeten nog een aantal stappen maken, maar onze ambitie is om ook in 2019 de handelingen zoveel mogelijk te verminderen en de herkenning naar topniveau te brengen. Dit is nodig om het geautomatiseerde boeken mogelijk te maken.

Dit artikel delen:

Nieuwste artikelen

Bekijk alle artikelen