Hallo, hoe kunnen we je helpen?

Support > Begrippen > Wat is BTW-verlegging

Wat is BTW-verlegging

BTW-verlegging is een regeling die de verantwoordelijkheid voor het betalen van BTW verplaatst van de leverancier (verkoper) naar de afnemer (koper). Deze regeling wordt gebruikt bij transacties tussen bedrijven uit verschillende EU-landen of in sectoren die gevoelig zijn voor fraude. De afnemer betaalt de BTW direct aan de belastingdienst.

Voordelen van verlegde BTW

Verlegde BTW kent verschillende voordelen voor de leverancier en afnemer. Welke zijn dit?

  1. Bestrijding van fraude: Het systeem is bedacht om carrouselfraude, waarbij BTW wordt teruggevraagd zonder dat deze is betaald, tegen te gaan.
  2. Vereenvoudiging van administratie: Door de BTW-verplichtingen naar de koper te verleggen, wordt de administratieve last voor leveranciers verlicht.
  3. Stimulering van handel binnen de EU: Het verlaagt de drempels voor bedrijven om diensten en goederen over grenzen heen aan te bieden.
  4. Verbetering van cashflow voor bedrijven: Bedrijven hoeven niet langer BTW voor te schieten die later teruggevorderd moet worden.

Wanneer mag je BTW verleggen?

BTW-verlegging mag worden toegepast in specifieke situaties. De belangrijkste zijn:

  1. Binnenlandse transacties in bepaalde sectoren: Zoals in de bouw en in de schoonmaaksector.
  2. Transacties tussen bedrijven in verschillende EU-lidstaten: Bij leveringen van goederen en diensten aan bedrijven in andere EU-landen.
  3. Bij onderaanneming: Als een hoofdaannemer onderaannemers inhuurt.
  4. Wanneer de afnemer zelf BTW-plichtig is: De verleggingsregeling kan gebruikt worden als beide partijen BTW-plichtig zijn.

De specifieke voorwaarden en toepassingen kunnen variëren, afhankelijk van nationale wetgeving en Europese richtlijnen.

Wat verwacht de Belastingdienst

Op de website van de Belastingdienst geven zij uitleg over hoe BTW verlegging werkt in Nederland. Samengevat komt het hierop neer:

  1. Facturatie: De verkoper factureert de goederen of diensten zonder BTW te rekenen. Op de factuur moet duidelijk vermeld staan dat de BTW is verlegd, bijvoorbeeld met de tekst “BTW verlegd”.
  2. Aangifte door de koper: De koper moet de BTW die normaal door de verkoper zou worden afgedragen, zelf aangeven en betalen via zijn eigen BTW-aangifte.
  3. Verrekening: Tegelijkertijd kan de koper deze BTW als voorbelasting aftrekken, voor zover de aankopen betrekking hebben op BTW-belaste omzet.
  4. Administratie: Beide partijen moeten zorgvuldige administratie bijhouden waaruit blijkt dat de verlegging terecht is toegepast.
  5. Melding: In sommige gevallen, zoals bij intracommunautaire leveringen, moet de levering ook worden gemeld in de opgaaf ICP (Intracommunautaire Prestaties).

Verlegde BTW met TriFact365

TriFact365 biedt een scan- en herkenoplossing voor het verwerken van facturen met o.a. verlegde BTW. BTW-codes met verlegde BTW worden herkend en de BTW wordt op basis hiervan berekend en geboekt in het boekhoudpakket.