Hallo, hoe kunnen we je helpen?

Support > AFAS > Creditfactuur / stornoboeking verwerken in AFAS

Creditfactuur / stornoboeking verwerken in AFAS

Creditfactuur verwerken in AFAS

Een creditfactuur is een correctiefactuur waarbij de debetboeking wordt gecompenseerd door een creditboeking. Dus 100 credit wordt 100 debet. Per saldo staat er dan 100 debet (credit) en 100 credit (debet) op de balans.

Instellingen in AFAS

Zorg ervoor dat je in AFAS Negatieve bedragen toestaan hebt aangevinkt
(zie screenshot hieronder)

Afas instellingen: Financieel > instellingen administratie, tabblad Boeken algemeen. Instelling: Negatief bedrag toestaan.

Creditfactuur verwerken via het boekingsscherm
Indien je met TriFact365 een creditfactuur wilt verwerken in AFAS, dien je in het boekingsscherm de optie Creditfactuur aan te vinken. De factuur zal nu geboekt worden als creditfactuur in AFAS.

Vinkje in het vakje creditfactuur

Stornoboeking verwerken in AFAS

Een storno is een correctiefactuur waarbij de debetboeking wordt gecompenseerd door een debetboeking met een min (-/-) bedrag ervoor. Per saldo staat er dan debet (of credit) 0 (nul) op de balans. In het betalingsverkeer is een storno het terugdraaien van een automatische incasso. Je kunt een storno dus zien als het terugdraaien van een factuur ZONDER dat er een nieuwe creditfactuur is verstrekt.

Instellingen in AFAS

Zorg ervoor dat je in AFAS Negatieve factuur storneren hebt aangevinkt
(zie screenshot hieronder)

Instelling in AFAS: Projecten > facturereing/voorraad, tabblad Algemeen, vinkje bij "Negatieve factuur storneren"

Stornoboeking verwerken via het boekingsscherm
Indien je met TriFact365 een stornoboeking wilt verwerken in AFAS, dien je in het boekingsscherm een minteken te zetten voor de bedragen op de boekingsregels. De factuur zal nu verwerkt worden als stornoboeking in AFAS.

Minteken in veld Bedrag