Creditfactuur / stornoboeking verwerken in AFAS

Creditfactuur: Een creditfactuur is een correctiefactuur waarbij de debetboeking wordt gecompenseerd door een creditboeking. Dus 100 credit wordt 100 debet. Per saldo staat er dan 100 debet (credit) en 100 credit (debet) op de balans.

Storno: Een storno is een correctiefactuur waarbij de debetboeking wordt gecompenseerd door een debetboeking met een min (-/-) bedrag ervoor. Per saldo staat er dan debet (of credit) 0 (nul) op de balans. In het betalingsverkeer is een storno het terugdraaien van een automatische incasso. Je kunt een storno dus zien als het terugdraaien van een factuur ZONDER dat er een nieuwe creditfactuur is verstrekt.

Voordat je begint:

Zorg ervoor dat je in AFAS het volgende hebt ingesteld:‘

Negatieve bedragen toestaan’ aangevinkt (zie eerste screenshot hieronder)

‘Negatieve factuur storneren’ aangevinkt (zie tweede screenshot hieronder)

Creditfactuur verwerken in AFAS

Indien je met TriFact365 een creditfactuur wilt verwerken in AFAS, dien je bij de stap ‘Controleren’ een vinkje te zetten achter ‘Credit’. De factuur zal nu geboekt worden als creditfactuur in AFAS (zie afbeelding hieronder).

Stornoboeking verwerken in AFAS

Indien je met TriFact365 een stornoboeking wilt verwerken in AFAS, dien je bij de stap ‘Controleren’ een minnetje te zetten voor het bedrag op de totaalregel. De factuur zal nu verwerkt worden als stornoboeking in AFAS (zie afbeelding hieronder).