Robotic Accounting als concurrentievoordeel voor accountants

Robotic Accounting is de accountancy van de toekomst

Iedere accountant heeft tegenwoordig wel een ‘supercomputer’ die voor hem of haar werkt. Dat moet ook wel aangezien de klant steeds vaker vraagt aan de accountant om verder te kijken dan de jaarrekening en advies te geven voor de langere termijn. Met hypermoderne boekhoudpakketten en factuurverwerkingssoftware kan de accountant tijd en kosten besparen.

Met behulp van Robotic Accounting kun je als accountant voldoen aan deze steeds stijgende vraag van klanten. Maar wat houdt dit veelgehoorde begrip nou eigenlijk in? Bij TriFact365 hebben we van Robotic Accounting onze missie gemaakt: het automatiseren van het volledige boekhoudproces. Met onze intuïtieve scan- en herkensoftware hebben we hier al een grote stap in gemaakt.

Door het automatiseren van het boekhoudproces wordt er tijd (en vaak ook geld) bespaard door de accountant. Deze tijd kan weer gebruikt worden voor de meer waarde creërende werkzaamheden voor de klant, namelijk het adviseren. Door het aanschaffen van hypermoderne cloudsoftware zoals TriFact365 laat je jezelf kennismaken met Robotic Accounting.

Hoe ziet de huidige situatie rondom Robotic Accounting eruit?

laptop met icoon ubl vs pdf

Rekening houdend met de stand van de techniek is volledige robotisering van het boekhoudproces op dit moment nog onmogelijk. Wel kan een deel worden gerobotiseerd. Dan denken we met name aan de hoog-volumeprocessen voor facturering. Ondanks de gestage, maar langzame, opmars van UBL-facturen, verwerkt het grootste deel van de consumentenmarkt – en hiermee ook de zakelijke markt – nog PDF-facturen of papieren facturen. Grofweg 95% van de facturen bestaat uit PDF. Vanuit TriFact365 kijken we vooral naar vraag en aanbod. We kijken waar het water naartoe stroomt. Daarom verwerken we op dit moment zowel PDF als UBL.

Wat is de rol van Robotic Accounting binnen TriFact365?

Het digitaliseren en automatiseren van de factuurverwerking is dé eerste stap in het automatiseren van het boekhoudproces. In TriFact365 zijn diverse toepassingen van Robotic Accounting terug te vinden. Denk hierbij aan de elektronische uitwisseling van gegevens via API’s, elektronische factuurverwerking (UBL- en PDF-facturen) en automatische e-mailherinneringen voor het fiatteringsproces. Daarnaast helpen nieuwe initiatieven zoals UBL de accuraatheid van de scan- en herkensoftware te verbeteren wat de accountant ook tijd en handelingen scheelt.

TriFact365 maakt ook gebruik van moderne algoritmen die op basis van Machine Learning zichzelf continu verbeteren. Naarmate er meer facturen de werkstroom in TriFact365 doorlopen hebben, kunnen de zelflerende algoritmen steeds betere voorstellen doen op basis van de big data die verzameld wordt.

De toekomst van Robotic Accounting

In de toekomst zal Robotic Accounting zo ver gaan dat er volautomatisch geboekt zal worden. Op dit moment werken we hard om dat te kunnen realiseren. Nieuwe updates die de herkenning van PDF-facturen zullen verbeteren en andere updates die de handmatige handelingen terugdraaien zullen snel worden doorgevoerd.

Vanuit TriFact365 verwachten we dan nog steeds een hybride situatie met zowel PDF als UBL. Het wegnemen van menselijke handelingen heeft onze prioriteit. Denk bijvoorbeeld aan het aanvullen van gegevens bij een onvolledig herkende factuur.

De komende jaren worden onze zelflerende algoritmen steeds verder uitgebreid. Ook bij onze API (webservice) speelt Machine Learning de komende jaren een belangrijke rol. We leveren in steeds hogere mate rechtstreeks aan softwarebedrijven (boekhoudpakketten) die de expertise voor het real-time omzetten van PDF in XML/UBL zelf niet in huis hebben. Onze ambitie is om in het eerste kwartaal 2018 naast Nederland en Europa ook in de rest van de wereld te gaan leveren.

Voor de accountant zal dit resulteren in een betere concurrentiepositie ten aanzien van administratiekantoren. Door Robotic Accounting te combineren met Machine Learning zal namelijk het traditionele voordeel van ‘goedkope handjes’ voor administratiekantoren verdwijnen. Deze technologische sprong zullen zowel accountantskantoren als administratiekantoren in hun actuele strategie moeten betrekken.

Zelf ook kennismaken met het fenomeen ‘Robotic Accounting’? Vraag een demo aan en test ons 30 dagen geheel vrijblijvend. Ontdek zelf de tijd en kosten die je met TriFact365 kan besparen en nóg meer waarde kan leveren aan jouw eindklant.

Misschien vind je dit ook interessant

Bekijk meer artikelen